Saveti za vozače kamiona-kako da put protekne bezbedno – Balkan AVTO

Saveti za vozače kamiona-kako da put protekne bezbedno

Saveti za vozače kamiona-kako da put protekne bezbedno

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kao dugogodišnji pevoznik koji na tržištu auto transporta posluje dugi niz godina, znamo koliko je važno pripremiti se za dugo putovanje na pravi način. Vožnja kamiona može biti izazovna i zahteva posebne veštine i pažnju kako bi se putovanje odvijalo sigurno. Evo nekoliko saveta za vozače kamiona kako da transport protekne bezbedno:

 1. Redovno održavanje kamiona:
  • Redovno proveravajte i održavajte svoj kamion, uključujući kočnice, gume, svetla, ulje i druge vitalne komponente. Održavanje u dobrom stanju smanjuje rizik od kvarova tokom vožnje.
 2. Pravilna vozačka dozvola:
  • Uverite se da imate odgovarajuću vozačku dozvolu za kamion koji vozite. Nekvalifikovani vozači predstavljaju veći rizik na putu.
 3. Planiranje puta:
  • Pre nego krenete na put, planirajte svoju rutu, uključujući tačke odmora i pauze. Ovo pomaže u sprečavanju umora i smanjenju rizika od nesreća. Takođe proverite da li postoje potencijalni radovi na putu, koji mogu ometati tok  I vreme vašeg kretanja.
 4. Praćenje vremenskih uslova:
  • Pratite vremenske uslove i budite spremni da se prilagodite. Loši vremenski uslovi mogu zahtevati sporiju vožnju i dodatnu opreznost. Razmislite o alternativnim rutama ako postoje preduslovi za oluju.
 5. Oprezna vožnja:
  • Vožnja kamiona koji je pod teretom zahteva sporiju brzinu i duže zaustavne putanje u poređenju s putničkim vozilima. Održavajte bezbedno rastojanje između kamiona i drugih vozila.
 6. Pravilno rukovanje teretom:
  • Pravilno rasporedite teret u kamionu kako biste održavali stabilnost. Ne preopterećujte kamion, jer to može uticati na upravljivost. Budite sigurni da ste pravilno pričvrtili teret kako biste izbegli oštećenje I gubitak tereta tokom transporta.
 7. Kontrola umora:
  • Budite svesni znakova umora i nemojte voziti pod uticajem umora. Redovno pravite pauze i osigurajte dovoljno sna.
 8. Pratite saobraćajna pravila:
  • Poštujte sve saobraćajne znakove i pravila. Vožnja u okviru ograničenja brzine i pravilno prelaženje traka pomaže u održavanju bezbednosti na putu.
 9. Održavanje komunikacije:
  • Koristite radio i mobilni telefon samo ako je to bezbedno. Hands-free uređaji su preporučljivi za održavanje komunikacije.
 10. Budi svestan slepih tačaka:
 • Kamioni imaju veće slepe tačke od putničkih vozila. Budite pažljivi prilikom promene traka i vožnje u blizini drugih vozila.
 1. Reagujte na hitne situacije:
 • Imajte plan za reagovanje na hitne situacije, uključujući kvar kamiona ili neočekivane saobraćajne situacije.
 1. Vozačka obuka:
 • Redovno se usavršavajte i pratite najnovije tehnike i standarde za vožnju kamiona. Dobre vozačke veštine su ključne za sigurnu vožnju.

I na kraju, nastojte da budete odgovorni i svesni tokom vožnje kamiona kako biste obezbedili svoju bezbednost, kao i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Vožnja kamiona pod teretom nije mala stvar I posao koji ne zahteva odgovorno ponašanje, čak naprotiv. Biti profesionalni vozač kamiona je jako stresan I odgovoran posao I važno je ispratiti sve korake predostrožnosti kako bi se izbegle nezgode I neprijatne situacije. Nadamo da vam ovaj tekst pomaže.

Stay Connected

More Updates

DAN SRPSKIH PREVOZNIKA

Prošle nedelje smo ispratili važnu menifestaciju koja se održala 15. septembra a to je Dan Srpskih prevoznika. Nismo bili učesnici, ali nas je zanimalo šta se

Transport automobila iz Osla

Ovog Aprila smo rešili da svoje kilometre produžimo čak do Norveške. Balkanavto  je odlučio da vam olakša proces uvoza automobila iz  inostranstva, konkretno iz Osla, jer